Staza zdravlja

”Staza zdravlja” Specijalne bolnice ”Sokobanja” na raspolaganju je kako zdravim, tako i osobama sa zdravstvenim problemima.

”Staza zdravlja”, duga 1.080 metara, izgradjena je oko Specijalne bolnice – na uzvišici sa ružom vetrova, okružena borovima, jelama, brezama. Zbog takvog položaja i obična šetnja njome izuzetno blagotvorno utiče na opšte zdravstveno stanje, odnosno na osveženje i tela i duha. Medjutim, programom koji je osmislio i sada realizuje stručni tim, a u čijem sastavu su lekari, fizioterapeuti i organizatori sportske rekreacije, postiže se pun efekat korišćenja ”Staze zdravlja” – u cilju rekreacije zdravih i rehabilitacije obolelih, naročito onih koji imaju probleme sa kardiovaskularnim i respiratornim sistemima.

”Staza” ima tri nivoa opterećenja:

  1. ravna staza – dužine od 100 do 150 metara;
  2. staza sa blažim usponom – dužine od 300 do 500 metara;
  3. kombinovani teren, sa različitim usponima, ravnim deonicama, uzbrdicama i nizbrdicama – dužine od 500 do 1.080 metara.

Prvi korak ka zdravlju, kako rekreativaca, tako i osoba sa zdravstvenim problemima, je individualno koncipiranje treninga. Stručni tim odredjuje stepen opterećenja za svaku osobu pojedinačno, u zavisnosti od pola, starosti, opšteg zdravstvenog stanja, kardiopulmonarne rezerve, izraženosti poremećaja disanja, nivoa tolerancije napora. Parametri koji se neprekidno prate tokom treninga su subjektivno stanje osobe, srčana frekvenca, krvni pritisak.

”Stazom zdravlja” se hoda, trči, vežba…sve pod nadzorom stručnjaka! U slučaju zamora, ali i za uživanje u zelenilu, na kristalnom vazduhu, duž ”Staze” redjaju se klupe…A celokupni program ”Staze zdravlja”, zajedno sa medicinskim uslugama i tretmanima, fitness, wellness i drugim programima, Specijalnu bolnicu ”Sokobanja” čini svojevrsnim mestom na kome nauka i priroda združeno dobijaju bitke za očuvanje dobrog i poboljšanje narušenog zdravlja.