Slana soba – Haloterapija

Prijatan boravak u slanoj sobi Specijalne bolnice ”Sokobanja”, u intimnoj atmosferi, sa opuštajućom muzikom i adekvatnom rasvetom omogućava maksimalan učinak haloterapije – terapije solju.

Reč haloterapija potiče od grčke reči halos, što znači so. 

Haloterapija je pomoćna i potpuno prirodna metoda za prevenciju i poboljšanje zdravlja (ne zamenjuje medikamentoznu terapiju), koja se zasniva na udisanju vazduha sa mikročesticama prirodne kamene soli. To je dozirani boravak u posebno napravljenoj sobi – slanoj sobi, koja imitira prirodnu slanu pećinu sa lekovitom mikroklimom, i u kojoj specijalni uređaj – halogenerator – dodatno raspršuje čestice aerosola u prostoriju. Kristali kamene soli, kao prirodni jonizatori, poboljšavaju kvalitet vazduha jer proizvode negativne jone koji se nalaze samo na moru, u okolini slapova ili u vazduhu nakon oluje.

Dozirani boravak u slanoj sobi olakšava mentalne tegobe, kao što su umor, iscrpljenost, napetost, stres i nesanica, i dovodi do psihofizičke ravnoteže i poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Visoko prisustvo negativnih jona povoljno utiče na nervni sistem, koncentraciju i radnu sposobnost.

Prisustvo mikro čestica soli u vazuhu slane sobe sprečava razvoj bakterija, virusa i gljivica. Udisanje takvog vazduha jača odbrambeni mehanizam disajnih organa i imunitet, povoljno utiče na lečenje astme i bronhijalnih tegoba, pročišćava disajne puteve, smanjuje sklonost prehladama, pomaže kod alergija, sprečava virusne infekcije, pomaže kod kožnih problema, kod bolova u zglobovima, ubrzava oksidiranje serotonina, reguliše mineralnu ravnotežu.

Terapija solju je prikladna kako za odrasle, tako i za decu, trudnice i stare osobe. Tretman za odrasle traje 40 minuta, a za decu od 20 do 25 minuta. Jedan tretman u slanoj sobi od 40 minuta ima isti učinak kao tri dana provedena na moru!