Pacijenti pristižu u Sokobanju – prvu bolnicu za postkovid pacijente

Portal Nova.rs

14. maj. 2022

Gubitak daha, nedostatak snage i zamaranje, samo su neki od simptoma zbog kojih se ljudi koji su preležali korona virus obraćaju za pomoć lekarima Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti “Sokobanja” jer je ta ustanova odmah sa pojavom pandemije krenula sa postkovid rehabilitacijom i prva u Srbiji otvorila ambulantu za postkovid stanja.

Zamenik direktora Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti „Sokobanja“ dr Dragan Stanojević rekao je za Novu.rs da postkovid lečenje i rehabilitacija postupcima koje su osmilili i organizovali u „Sokobanji“, daje odlične rezultate, zbog čega je sve više zainteresovanih za dolazak u to banjsko lečilište.

„Nakon sprovednog lečenja i rehabilitacije kod pacijenata radimo testove plućne funkcije i merenja kod svih pacijenata pokazuju porast plućne funkcije. Ustanovili smo da je optimalni period za rehabilitaciju i poboljšanje plućne funkcije 21 dan“, izjavio je dr Stanojević.

On je kazao da kovid infekcija, kao sistemska bolest, ostavlja velike posledice na sve organe, ali najveće posledice trpe pluća, tako da je i rehabilitacija tome prilagođena.

“Reč je o prilagođenoj respiratnoj rehabilitaciji hroničnih plućnih oboljenja, kao što je hronična opstruktivna bolest pluća, ali smo dodali još par terapijskih metoda i napravili paket koji primenjujemo kod postkovid pacijenata. U lečenju učestvuje čitav tim lekara različitih specijalnosti, ne samo jedan lekar. Tu su pulmolozi, internisti, kardiolozi i specijalisti za fizikalnu medicinu, a terapija medikamentima i rehabilitacione procedure zavise od težine bolesti”, naveo je dr Stanojević.

Prema njegovim rečima, na lečenje i rehabilitaciju dolaze pacijenti najrazličitije životne dobi i sa najrazličitijom kliničkom slikom, a pojedini od njih zbog ošptećene plućne funkcije imaju potrebu za kiseonikom. Među onima kojima je potrebna pomoć su i mladi ljudi, koji su imali lakši oblik kovid infekcije, ali imaju jako izražene postkovid komplikacije, kao i stariji ljudi, koji su u osamdesetim godinama pobedili kovid.

„Najbitnije nam je da opsosobimo disajnu funkciju jer tokom akutne kovid infekcije i ležanja dolazi do atrofije disajne muskulature, do slabljenja nerava i mišića koji učestvuju u disanju, tako da sprovodimo vežbe disanja, vežbe relaksacije i čitave muskulature. Uključujemo inhalaciju različitim lekovima koji poboljšavaju plućnu funkciju, a koristimo i prednosti Sokobanje kao banjskog klimatskog lečilišta i uključujemo inhalaciju termalnih mineralnim vodama. Kao potporu uključujemo i slanu sobu“, kazao je dr Stanojević.

Kako je kazao dr Stanojević, svime time se doprinosi da se dođe do cilja, a cilj je da se popravi i telesna i psihička funkcija čitavog organizama. Pacijenti koji dolaze na lečenje, dodao je, vrlo često, osim tegoba sa plućima, imaju i druge zdravstvene tegobe poput bolova u mišićima i zglobovima i psihičke tegobe, kao što su gubitak koncentracije i pamćenja.

„Pre otpočinjanja potupka lečenja i rehabilitacije, na prijemu, svi pacijenti prolaze kroz dijagnostiku koja ima za cilj da se ustanovi kapacitet plućne i srčane funkcije. Svim pacijentima radi se spirometrija, pletizmografija i kardiološki pregled, koji uključuje u pojedinim slučajevima i ultrazvuk srca i merenje srčane funkcije. Od rezultata testiranja zavisi terapija i težina vežbi tokom rehabilitacije“, objasnio je dr Stanojević.

Prema njegovim rečima, na postkovid lečenje i rehabilitaciju pacijenti dolaze u Specijalnu bolnicu „Sokobanja“ sa uputom izabranog lekara, koji je overen od strane komisije RFZO, ali ukoliko ne mogu da dobiju uput za besplatno lečenje, a imaju finansijske mogućnosti, lečenje i rehabilitaciju mogu da plate sami.Smeštaj u bolnici je komforan, a pacijenti mogu da izaberu jednokrevetnu, dvokrevetnu ili trokrevetnu sobu.

„Mi smo aplicirali kod Ministarstva zdravlja za dobijanje šifre za lečenje i rehabilitaciju postkovid stanja koja bi omogućila slanje pacijenata bez administrativnih poteškoća. Taj naš predlog Ministarstvo zdravlja još nije odobrilo šifru, ali imamo dogovor sa lekarima drugih ustanova da nam šalju pacijente kojima je posle preležane kovid infekcije potrebno lečenje i rehabilitacija“, rekao je dr Stanojević.

U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti “Sokobanja” otvorena je i prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja i pacijenti tu mogu mogu da dobiju kompletan pregled. U postkovid ambulanti se za kratko vreme putem dijagnostičkih pretraga određuje stepen oštećenja plućne i srčane funkcije, te se pacijentu daje savet i propisuje odgovarajuća kućna terapija i higijensko-dijetetski režim. Za pacijenti sa uputom overenim od strane lekarske komisije pregled RFZO u postkovid ambulanti je besplatan, ali mogu da dođu i bez uputa, ali u tom slučaju plaćaju pregled, po utvrđenom cenovniku.